Posted By Chickabee on about a minute ago

Wat we droegen in de jaren '90...

De jaren '90 liggen alweer een tijdje achter ons, tijd om terug te kijken naar de mode toen! Zeggen olifantenpijpen, heuptasjes, plastic armbandjes, halve hartjes en sokken met tekeningetjes van Winnie the pooh je iets? Dan zal je de trends bij read more zeker en vast herkennen.

1)Broeken
De belangrijkste broekentrend waren de olifantenpijpen (voor vrouwen) en baggy pants, die vooral door mannen maar ook door stoere vrouwen werden gedragen. Die baggy pants evolueerden naar broeken met een veelvoud aan zakken, waar je vanalles in kwijt kon. Die werken exclusief door mannen gedragen. Ook jeans werd terug definitief in, met een hoogtepunt eind de jaren '90 toen iedereen een jeansvestje moest hebben.

Aan de andere kant van het hipheidsspectrum vinden we de adidas-sportbroeken, kenmerkend door de witte, vertikale strepen opzij, de vreselijke ritselende stof en de drukknopen.

2) Handtassen
Handtassen waren definitief uit. In de minimalistische jaren '90 schakelde iedereen eerst massaal over op heuptasjes, om vervolgens heil te zien in kleine rugzakjes. Beide zijn nu behoorlijk fout.

3) Schoenen
Doctor Martens, eerst enkel in zwart maar vervolgens in alle kleuren van de regenboog, konden zelfs kleine meisjes bekoren. Ook lage, stoffen schoenen werden veel gedragen en vormden de voorloper van de trend om sportschoenen als dagelijks schoeisel te gebruiken. Van de Spice Girls erfden we de plateauzolen.

4) Rokjes boven broeken
Jurken boven lange leggings of minirokjes boven kniebroeken: beide trends werden in de jaren '90 gedragen. Soms mocht het ook minder vrouwelijk, in de kortstondige revival van de 'sjalopet'.

5) Sieraden
Plastic armbandjes, pins, halve hartjes (gedeeld met je lief of een vriendin), alles met tutjes of kleine speldjes in je haar: achteraf bekeken waren de jaren '90 behoorlijk, euh, 'tuttig'. Nog populair: spannende halskettingen, met een bedeltje (een bloempje ofzo) eraan.

6) Hawaii

In de vroege jaren '90 was alles nog bedrukt met felle, Hawaiaanse prints. Later werden die vervangen door de subtielere, maar even valse, bloemenkrans.

7) T-shirts
Een T-shirt is nu een basis-stuk dat, behalve bij concerten of voetbalwedstrijden, liefst zo weinig mogelijk opvalt. In de jaren '90 was dat anders: t-shirts van tv-series, films en tekenfilmfiguurtjes waren populair. Jongens droeven de versie met lange boven vaak onder een hemd, een overblijfsel van de grunge-periode.

8) Disney-sokken
Sokken met tekeningetjes van Winnie the pooh, of andere tekenfilmfiguurtjes, werden om nogal onduidelijke reden giga-populair.

9) Blote buiken
Naarmate de broeken lager werden, werden de t-shirts korter tot blote buiken (en de bijhorende navelpiercings) overal op straat te zien waren. Britney, Christina en de Venga Boys werden er beroemd mee, terwijl de kranten volstonden met schreeuwerige commentaren over de verloedering van de zeden toen ook preteens en zelfs kleuters met blote buiken werden gezien.

10) Lipstick
Less is more, en in de jaren '90 werd zo weinig mogelijk make-up gebruikt. Glitter, glossy lipstick werd hét item. (edp)

Bron: www.hln.be

TAGS
SeeAll AgesDutchJa90kleding

Comments

man, man, ik mag er niet aan denken hoe ik er heb bijgelopen in die tijd

Was twee keer zwanger in de jaren negentig,dus heb veel 'Chipie' salopetten gedragen!

 

hmm heb ook nog toen ik klein was doctor martens schoenen gedragen, in donkerblauw

tsss, Buffalo's en Schott-frakken staan er niet bij

Vergelijkbare posts op Elsibel

 • Smoothies zijn niet alleen erg verfrissend, maar ook zó lekker en helemaal gezond. Kies voor deze ferme vruchtenboost, mmmm. Enkele makkelijke receptjes vind je bij read more .
  Chickabee, gepost op 28/06/08   
 • Een barbecue op je programma? Geen paniek, met de tips bij read more  lukt het jou om ook van deze gelegenheid een mager en gezond feest te maken. Én vergeet er vooral niet van te genieten!
  Chickabee, gepost op about a minute ago   
 • De zomer lijkt nu echt in het land.. Tijd om onze bikini's uit de kast te halen! De modebewuste dames die zich liever ieder jaar een nieuw model aanschaffen, vinden misschien wel iets in de collectie van Bananamoon bij read more .
  Chickabee, gepost op about a minute ago   
 • Edit Nienna : Tadaaaaaa! Chickabee is onze nieuwste admin! Uit ervaring weten we dat ze dat uitstekend gaat doen, dus bij deze: geniet van haar eerste post! Bruidjes die nog koortsachtig op zoek zijn naar een trouwjurk kunnen voortaan gewoon bij JBC binnenstappen. In samenspraak met vtm...
  Chickabee, gepost op about a minute ago